..ooit thuis zal voelen

gastpikirans

Jenny Watson zoekt verder naar wie , wat, hoe, waarom van de gebeurtenissen van ‘de nieuwe orde’ van Soeharto 1965-1970. Graag zou ze contact willen hebben met mensen die er toen waren en/of net als zij naar Nederland vluchtten. 

jennyMail Jenny.. of bezoek haar weglog Kacang Ijo Stories .
Eerdere pikiransen van haar: SpijtoptantenVier dagen figurantVerdwaald eethuisje ….Sixties without flower power ….Scholier in Jakarta
Nu zoekt ze ook verhalen van mensen die ‘doorgemigreerd’ zijn. Eerst kwamen ze naar Nederland en toen migreerden ze verder  naar een ander land.

Waar hij zich ooit thuis zal voelen
Richard John Horn is geboren in 1940  in Semarang. De familienaam Horn komt oorspronkelijk uit het zuidelijk gedeelte van het tegenwoordige Duitsland, met name uit Mnchen.  Volgens de familietraditie kregen de jongens een Duitse naam. Zo heette zijn vader Friedrich Carl.  Richard John s moeder verzette zich tegen deze traditie en noemde hem naar twee in de jaren dertig nog jonge Hollywood filmsterren, Richard Widmark en John Wayne:  Richard John
Na de Nederlands Indische capitulatie in 1942 werd Johns vader, die ambtenaar was, op non-actief gesteld. Hij werd opgepakt en verbleef tijdens de oorlog in Kesilir. Kesilir was niet een gevangenkamp, maar een zogenaamd burgerkamp. Men verbleef er onder strenge bewaking. John, zijn moeder en zusje woonden vlak voor de oorlog in Solo. Een oudere broer van Johns moeder haalde hun terug naar Semarang, waar hij zelf ondergedoken was. Daar bleven ze de rest van de oorlogstijd.
In 1945 kwam de bevrijding door de Engelsen, die verder doorstootten naar het zuiden,  maar in de buurt van Salatiga kregen ze heftige weerstand van Soekarnos troepen en moesten zich terugtrekken. Bang, dat er een bloedbad uit zou voortvloeien, besloot de Engelse opperbevelhebber Nederlanders te evacueren.
Ze werden eerst in een soort van gevangenis geplaatst, waar een totale chaos, anarchie heerste. Van daaruit werden ze met landingsboten naar Zuid-Amerikaanse koffieschepen gebracht. John ziet het nog voor zich hoe hun landingsvaartuig op en af ging en hoe een tante met haar baby in de arm langs een touwladder klom. Het was heel zwaar voor haar ook omdat het landingsvaartuig veel meer schommelde dan het grotere koffieschip. Twee soldaten kwamen haar te hulp, n van hen nam de baby van haar over. Ze voeren naar Siam, het tegenwoordige Thailand.
Lees verder op haar weblog Kacang Ijo Stories

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.