Indo vermoord in Turkije

klaarmond_2194841c_1vr 5 okt 2007, 05:30 Generaties zaten bij Ans in de klas
‘Dader dacht zeker dat ze geld hadden’ door Liesbeth Oelen

De weerzinwekkende moord op Ans en Rob Klaarmond in Turkije is in het Drentse Diever en in Dwingeloo hard aangekomen.

Chris (50) en Anita (42) Zoet uit Diever, die jarenlang bij de Klaarmonds in de Leggelerstraat in Dwingeloo hebben gewoond en naar eigen zeggen als een zoon en een dochter werden beschouwd door het echtpaar, waren gistermiddag nog steeds aan het bijkomen van de schrik. “Het komt nogal rauw op ons dak. We hadden veel contact met ze omdat we zelf een appartement in Antalya hebben. In juli hebben we nog telefonisch contact met ze gehad, toen waren ze erg vrolijk. Ze woonden een beetje buiten de stad in een nieuwbouwplan waar zij alleen bivakkeerden met nog n Duitse buurman”, zegt Zoet.

Nieuwe auto

In eerste instantie vermoedde Zoet dat ze het slachtoffer waren geworden van roofmoord. Volgens Zoet was er in juni van dit jaar ook al ingebroken bij de Klaarmonds. “Rob had onlangs een splinternieuwe Volkswagen gekocht en ook bezat hij een heel bijzondere motor. Aangezien alle Turken in tweedehands auto’s rijden, val je op in een nieuwe auto en wordt automatisch gedacht dat je veel geld hebt. Ook staat er een speciale code op het nummerbord waaruit je kunt afleiden dat je buitenlander bent. Ik vermoed dat de daders hebben gedacht dat er veel geld aanwezig was in de villa.”

Uiteindelijk bleek gisteren dat er niets is verdwenen uit de woning. Alle paspoorten, bankpasjes en een hoeveelheid antiek waren nog gewoon aanwezig. ” Misschien is er dan toch sprake van een wraakactie. Waarschijnlijk hebben ze ruzie gehad met iemand”, zegt Zoet. Zoet omschrijft Rob en Ans als heel vriendelijke mensen.Persoonlijkheid

Ans was in het Drentse Diever een bekende persoonlijkheid omdat ze er 38 jaar lang voor de klas heeft gestaan. Zo’n duizend kleuters uit de omgeving hebben bij haar in de schoolbankjes gezeten. Jarenlang was ‘juffrouw’ Ans van Staveren – toen nog niet getrouwd met Rob – ht gezicht van openbare kleuterschool de Buitelban. In 1985 ging de kleuterschool in het kader van de basisvorming op in basisschool de Singelier en maakte Ans deel uit van het onderwijsteam van directeur Frits Knol. In 1994 zei ze de school vaarwel en trad vervroegd uit. Oud-schooldirecteur Knol schrok gisterochtend toen hij in De Telegraaf las over de moord. “Het is ongelooflijk, allerlei oud-collega’s heb ik al aan de lijn gehad om erover te praten en we hebben allemaal geen idee wat er gebeurd kan zijn”, zegt Knol. Hij sprak het echtpaar een maand of acht geleden nog toen ze even in Drenthe waren. “In de supermarkt kwam ik ze tegen. Hij liet toen weten dat het goed met ze ging. Turkije was het helemaal voor Rob, Ans had dat iets minder, zij kon Nederland nog niet zo goed missen.” Volgens Knol is het echtpaar op late leeftijd alsnog in het huwelijksbootje gestapt. “Ans van Staveren ging trouwen, heel Diever – zo gaat dat in een dorp – was verrast want niemand wist dat ze een relatie had. Nee, ze hebben zelf nooit kinderen gekregen”, aldus de oud-directeur.

Ook buurvrouw Hoogendoorn wist gisteren niet wat ze hoorde. “Ik heb twintig jaar tegenover ze gewoond. Daarvoor woonden ze in Diever. Rob had het altijd maar over Turkije. Hij zag het daar helemaal zitten. Het was best een eigenzinnige man. Elf jaar geleden gaven ze al een afscheidsfeest voor de buurt toen ze het stukje grond hadden gekocht in Turkije. Pas anderhalf jaar geleden zijn ze definitief vertrokken. Hun boerderijtje heeft heel lang te koop gestaan, ik denk wel zo’n zeven jaar” , aldus de buurvrouw. Dat het echtpaar op zo’n leeftijd nog zin had om huis en haard te verlaten en opnieuw te beginnen in een ver land, werd in het dorp als opmerkelijk beschouwd. De Indische wortels van Rob zouden daar een grote rol in hebben gespeeld. Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp had gezeten, kon hij maar moeilijk aarden in het koude kikkerlandje Nederland.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.