Tuan Batikat

Hij is misschien wel de flamboyantste boekhouder van het land. Voor hem geen grijze pakken. Nee, hij draagt kleurrijke Indonesische kledij. Uit overtuiging, en ok op zijn werk. Het was nooit een probleem. Totdat hij bij uitzendbureau Unique aanklopte, zegt Utrechter Pierre Corneille.  Eerdere werkgevers maakten volgens Corneille nooit bezwaar 6a013484da3a19970c0133f1b38ade970b-800wiover zijn kleding, die hij sinds 2000 uit overtuiging draagt. ,,Mijn kleding is onderdeel van mijn Indonesische identiteit. Die kan en wil ik niet afleggen. Bovendien hoef ik als boekhouder niet de boer op. Ik werk achter de schermen en hoef nooit klanten te zien. In eerdere functies werd mijn kleding gewoon geaccepteerd. Bij andere uitzendbureaus zijn er ook wel eens vragen over mijn kleding, maar als ik het uitleg wordt daar geen punt van gemaakt. Blijkbaar ben ik te uniek voor Unique.   artikel AD

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Tuan Batikat

 1. Indisch4ever zegt:

  Op het internet is hij bekender onder de naam tuan batikat.
  Indo, in Nederland opgegroeid met westerse kleding…
  Ik zou zo zeggen… draag geen peci en sarong bij een sollicitatie, hooguit een batikhemd..
  Iedereen die gaat solliciteren moet zich aanpassen met de kleding en daarna in de vaste baan.
  Indonesiers in Nederland dragen ook gewoon westerse kleding

 2. Indo Inside zegt:

  Ach ja, je kan lang discussiren over het hoe en waarom juist een indo zich kleedt in sarong, jas tutup en peci met Indonesisch wapenschild (zie originele foto bij het AD-artikel). Dat is volgens mij eenzelfde ‘puurheids’-discussie over de spelling van deze kledingstukken (jas tutup/djas toetoep).
  Van mij mag ieder dragen wat hij/zij leuk vindt, zolang dit inderdaad schoon en niet overduidelijk aanstootgevend is. Wat dat betreft hebben de vrouwen meer vrijheid dan mannen. Het uitzendbureau zal niet snel klagen als een vrouw in een kleurig gewaad verschijnt.
  En natuurlijk geldt: het moet de uitoefening van het beroep niet in de weg staan. Ik draag ook een pak als ik gesprekken voer met externe relaties. Ik zou in ieder geval geen problemen hebben met Tuan Batikat als mijn boekhouder (vooropgesteld dat ‘ie goed in zijn vak is natuurlijk).
  “… dan ga ik in een sarong en kebaya naar kantoor / Al lacht de hele wereld / Daar schaam ik mij niet voor …” (Uit: Wat is een Indo? / Wouter Muller)

 3. Indo Inside zegt:

  A, foutje: het is natuurlijk ‘Indisch hart’ van Wouter Muller.
  Dat krijg je als je midden in de nacht gaat reageren …
  Ik ga gauw tidurren …

 4. Tammy zegt:

  Pierre goed wat je doet als jij dat zo voelt. Ik zou zeggen blijven dragen deze prachtige kleding. Wordt er bij marokkaanse klederdracht ook zo gereageert, voor deze bevolkingsgroep schijnt er nogal wat ‘bespreekbaar’ te zijn maar dwingen alles gewoon af.Wat mij ook opvalt zijn dat er zo weinig reacties zijn met verschillende of geen redenen. Men kan vergeten zijn wie/wat ze zelf zijn,geen affiniteit met de kleding hebben of zich gewoon te westers voelen en zijn het dus gewoon ‘nederlanders’ en dus ook geen interesse hebben. Jammer, maar het bevreemdt mij niet, jammer!

 5. Tuan Batikat zegt:

  Al dragen ze in Indonesia of elders buiten Europa Europese kleding, dan is het nog Ridicuul westerse kleding als norm te (blijven) zien. Die vanzelfsprekendheid is al het bewijs van de Arrogantie van het westen ! Bovendien vergeet nederland de maatschappelijke context: ’t MultiCulturele karakter, behoud van de Culturele Identiteit (niet alleen op feesten!), Integratie (niet gelijk aan assimilatie!), werkvloer moet afspiegeling zijn van de maatschappij en mannen mogen ook kleurrijke kleding dragen (gelijkwaardigheid tussen man en vrouw). Bovengenoemde eerste 3 punten zijn ook al jaren een politiek issue ! Etnische minderheden noemt men kleurrijk, maar ik zie totaal geen kleurrijke kleding: slechts blauw, grijs en zwart ! Ik bepaal ook het straatbeeld en ik geloof in kleur (niet voorbehouden aan feesten!). Verder: ik draag geen traditionele kledij: het batikpatroon is ontleend daaraan. Batik is in Indonesia nog steeds het culturele erfgoed !

 6. tq zegt:

  je hebt gewoon geen zin om te werken.

 7. Lode nicolai zegt:

  salam tuan
  om te beginnen ben ik geen indo ,ik ben zelfs geen nederlander .
  maar als ik zie wat kan (of niet kan in dit geval )in nl dan moet ik vaststellen dat jullie ook al de weg opgaan van het rechtse vlaanderen
  ok de meerderheid in nl denkt er anders over en vind heel terecht dat ieder zich moet mogen kleden zoals hij of zij dit verkiest .
  ik vind dat ook ,en vraag me net zoals velen af of men evenveel heisa zou maken als het zou gaan over een hoofddoek of een djellaba,die laat ons wel wezen GEEN religieuse reden hebben daar hebben we inonze lag landen ook niks over te zeggen !
  neen zeker niet want dan zijn we opeens racisten ,en als er en opmerking gemaakt wordt ove een homo met een kleurig hemd of dergelijke dan weten we ook wel hoe laat het is !
  ik wil maar zeggen over dergelijke feiten mogen we niks zeggen of zelfs maar denken ,maar als er dan es een indo is die niet de grijze muis wil zijn en zen eigenheid bewaren dan kan het niet .
  ik vind dit een modern en hedendaags land als nederland onwaardig .
  moest dit zich voordoen in het apenlandje waar ik woon (belgie)dan zou ik het nog kunnen vatten (de doorsnee vlaming is gewoon niet slimmer
  maar ik dacht dat nederland dit al ver achter zich had
  of gaan we weer naar 1880 ofzo toen elke indiaan in een pak moest lopen ?
  nederland het ga je goed ,pierre het ga je beter
  mvg Lode

 8. Tuan Batikat zegt:

  “Geen zin om te werken” ???
  Kan jij dat afleiden uit mijn kleding ??? BELACHELIJK !!! Ik BEN een goede en gekwalificeerde boekhouder met meerdere opleidingen !
  Betreurenswaardig is al die Kortzichtigheid en al dat Kuddegedrag en die Kleurloosheid van deze “samen”leving en van Unique-uitzendbureau in het bijzonder !!!
  Ik ga voor Kleur en Diversiteit tot in lengte van dagen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.