Peneleh in verval

peneleh_geit_ligt Het VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen heeft antwoord gehad van minister Bot. Na geinformeerd te zijn door Hans Vervoort over de verwaarlozing van begraafplaats Peneleh te Surabaya stelde hij 4 januari een aantal Kamervragen aan de minister.

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over de begraafplaats Peneleh te Surabaya, Indonesië

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel
“de geiten en de doden wonen samen” ?

Antwoord
Ja

Vraag 2
Bent u van mening dat de deplorabele staat van de begraafplaats Peneleh te Surabaya, waar veel Nederlanders begraven liggen, de nagedachtenis van deze mensen onwaardig is?

Antwoord
Ik deel uw mening dat de begraafplaats Peneleh te Surabaya in een deplorabele staat verkeert. Het kerkhof Peneleh te Surabaya is een Europees kerkhof met Nederlandse graven.

Vraag 3
Bent u bereid, in samenspraak met de Indonesische autoriteiten, subsidie te verstrekken aan het gemeentebestuur van Surabaya en/of lokale stichtingen die tot doel hebben de begraafplaats op te knappen, teneinde Peneleh in oude luister te herstellen?

Vraag 4
Wat is het beleid van de Nederlandse regering ten aanzien van het onderhoud van Nederlandse begraafplaatsen in Indonesië? Bent u bereid in samenwerking met de Indonesische autoriteiten te inventariseren hoeveel van deze begraafplaatsen in slechte staat verkeren, en daar waar mogelijk maatregelen te nemen om ze te herstellen?

Antwoord
Alleen de Nederlandse erevelden van de Oorlogsgravenstichting vallen onder het beleid van Nederland. De regering heeft geen verantwoordelijkheid voor de talrijke andere begraafplaatsen in Indonesië waar stoffelijke resten van Nederlanders liggen en waarvan de graven in slechte staat verkeren. Vermoedelijk gaat het om honderden begraafplaatsen.
Resten van Nederlandse oorlogsslachtoffers kunnen, op verzoek van de nabestaanden, naar een van de erevelden worden overgebracht. Dat is in het geval van de begraafplaats Peneleh in Surabaya in het verleden ook gebeurd. Voor het overige geldt dat de Nederlandse ambassade te Jakarta kan bemiddelen bij het betalen van grafrechten door de nabestaanden.

Naast de zorg voor bepaalde stoffelijke resten is er het Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed beleid. Dit beleid is gericht op het samen met de partnerlanden werken aan het duurzame behoud en beheer van de tastbare overblijfselen van het verleden dat Nederland met andere landen deelt. Nederland is met Indonesië in gesprek over het opstellen van een gemeenschappelijk beleidskader gemeenschappelijk cultureel erfgoed.

Bij het bevorderen van behoud van erfgoed van cultuurhistorische waarde ligt de nadruk op onderzoek, inventarisering, bewustwording en technische samenwerking. De afgelopen tijd zijn fondsen vooral ingezet voor archieven, forten en museumsamenwerking. Het financieren van fysiek herstel van alle objecten en locaties is gelet op de talloze aanvragen ondoenlijk. Dit is in de eerste plaats een taak van lokale overheden en het particuliere initiatief. Aanvragen voor herstel van begraafplaatsen worden op dezelfde wijze behandeld als aanvragen ten aanzien van andere objecten.
Het werk van lokale erfgoedorganisaties die trachten, om cultuurhistorische redenen, begraafplaatsen geheel of gedeeltelijk te behouden is zeker toe te juichen. In een enkel geval zijn particuliere Nederlandse organisaties actief om een begraafplaats te herstellen.

Zie de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken     Foto: zie dit archieftopic
      Hans Vervoort reageerde op minister Bot: ” Erg onbevredigend, helaas.”

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Peneleh in verval

  1. jos crawfurd zegt:

    Weet je vriend Boeroeng;in het begin toen we net begonnen over dit onderwerp was ik bepaald rustig,maar na de kamervragen door Hans Vervoort|Hans van Baalen aan die gladmieter van een Bot over het verval van Peneleh die ik naderhand las,kookte mijn bloed.
    die kerel is zo geslepen en probeert zijn afkomst te verdoezelen.Ik hoorde hem nog praten over de slachtoffers die er dagelijks vallen in het voormalig Ned.Nw-Guinea;wat een gluiperd is hij toch;het is daarbij niet alleen gebleven,bij elke confrontaties Indonesia/Nederland antwoord hij afwijkend,maar wel de pasar-malam in Den_Haag bezoeken;ach ja dat is in de politicus gebakken:het volk voor de gek houden;met vriendelijk groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.