St. Jap. Ereschulden

quote Stichting Japanse Ereschulden

Waarde donateurs en sympathisanten,
Den Haag, 14 januari 2007
Betreft: Verklaring aan de Indische Gemeenschap in Nederland van het Indisch Platform naar aanleiding van het kabinetsstandpunt van 12 januari 2007 betreffende back pay, oorlogsschade, roof en rechtsherstel.

Op 12 januari 2007 heeft de Minister President de heer Balkenende aan de delegatie van het Indisch Platform onder leiding van de voorzitter van het Indisch Platform de heer Jan de Kleyn het standpunt van het kabinet kenbaar gemaakt betreffende back pay, oorlogsschade, roof en rechtsherstel naar aanleiding van de door het NIOD begeleidde wetenschappelijke onderzoeken betreffende deze kwesties. Het kabinet oordeelt dat er “geen nieuwe feiten of gezichtspunten” uit de onderzoeken naar voren zijn gekomen om “het gevoerde beleid te wijzigen of om op eerdere afspraken terug te komen.”

Dit is een teleurstellend resultaat na 4 jaar onderzoek waarin overduidelijk de politieke onwil en het politieke opportunisme van de toenmalige bewindslieden wordt aangetoond. Nadrukkelijk komt naar voren dat de Nederlandse politiek onder druk van buitenlandse mogendheden de individuele rechten op schadeloosstelling verbeurdt (Vredesverdrag van San Francisco 1951) en de back pay schuld wel betaald aan Zuid Afrikaanse KNIL soldaten, omdat het politiek opportuun is in de relatie met Zuid Afrika, maar niet aan de Nederlanders. Weliswaar lijkt de Nederlandse overheid het recht op betaling van achterstallige salarissen aan KNIL-soldaten, inclusief dienstplichtigen, en ambtenaren te erkennen, maar verwijst naar Indonesie als rechtsopvolger van het Nederlands Indisch gouvernement als verantwoordelijke.

Onze conclusie naar aanleiding van de twee onderzoeken is:     dat Nederland zich moreel verplicht moet voelen om de back pay te voldoen en de oorlogsschade op een adequate wijze te vergoeden.        Lees verder: website Stichting Japanse Ereschulden

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op St. Jap. Ereschulden

 1. Vivian van de Laar zegt:

  I love me neef Boy 🙂

 2. Ted Hartman zegt:

  1 februari 2007
  Als sympathisant, donateur en mede-demonstrant van de Stichting Japanse Ereschulden, onderschrijf ik volledig hun streven om gezamenlijk in het Indisch Platform met de overige Indische organisaties, te komen tot een Finale Genoegdoening van de Regering. Voor het doorgestane leed, verlies en schande aangedaan door de Japanse bezetters.
  Het verbaast mij dat genoemde stichting nog niet staat in het rijtje “Indisch op Internet” van het Indisch Informatiepunt. Wel o.a. Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen en Indisch Platform.
  Misschien kan het alsnog daarin worden opgenomen? Wij zijn toch allen n, als Indische Gemeenschap! Ted Hartman

 3. Ted Hartman zegt:

  Hier een reactie van Peter van den Broek, die ik met zijn toestemming mocht plaatsen.
  Nieuw bericht op Indisch Informatiepunt maillist
  Reactie Indisch Platform op kabinetstandpunt backpay-kwestie
  Reageren
  Afzender beantwoorden Aanbevelen Bericht 19 in discussie
  Van: broekie2411
  Wat kan het Indisch Platform (IP) nu nog doen na de mislukte bespreking met een zware regeringsdelegatie aangaande de back-pay kwestie. Ik wil niet als beste stuurlui aan wal dit bespreken maar gewoon wat ideen, met hun consequenties en een slagingskans uitwerken, het zgn idea-bounching om zo een discussie aan te wakkeren.
  Optie 1
  Het IP vindt het resultaat van de bespreking met de regering onaanvaardbaar en wil met een volgende regering de kwestie opnieuw bespreken. Consequentie: een nieuwe regering zal hoogstwaarschijnlijk met dezelfde Balkenende aan het hoofd staan en als er geen nieuw feit op tafel komt zal het resultaat hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zijn; de regering verandert haar mening en dus het beleid niet.
  Maar indien er een regering komt zonder Balkenende, wat zal dan het resultaat zijn?. Hetzelfde want zonder nieuw feit ziet de regering geen argument om haar mening te veranderen.
  Kans van slagen 0%
  Optie 2
  Het IP zoekt steun bij politieke partijen die gevoelig zijn voor problemen van minderheden,en die ook het onrecht dat tijdens WOII in Indie is geschiet, teniet willen doen. Natuurlijk worden speciaal. kamerleden die zelf een Indische achtergrond (GW) hebben, aangesproken. Als resultaat dienen de politieke partijen moties in te dienen of specifieke vragen aan de regering te stellen.
  Het bevreemdt me dat men niet eerder kamerleden zijn benaderd aangaande de back-pay kwestie of indien dat wel is gebeurd het beoogde reultaat, de kamervragen of de back-pay kwestie als politiek vraagstuk, nooit aan de orde is gesteld. Maar hoe doen Turken of Marokkanen dat eigenlijk om hun problemen als kamervragen op het bord te krijgen.? Natuurlijk moet het goed en professioneel voorbereid worden door Zodoende krijgt het kamerlid de indruk dat hij met het betoog kan scoren en wij krijgen de indruk dat de kans op slagen meer dan 50% is. Als de Indische gemeenschap meewerkt. Kans van slagen 50%
  Optie 3
  Het Indisch Platform daagt de Nederlandse Staat voor het gerecht. Indische Organisaties hebben al verscheidene malen de Nederlandse Staat voor het gerecht gedaagd. Probleem hierbij is dat gedurende de rechtzaak, de Nederlandse Staat niet tot een buiten de rechter overeengekomen vergelijk kan komen om een behoorlijke rechtsgang niet te verstoren. Aangezien er veel internationaal- staatrechterlijke zaken verduidelijkt dienen te worden kan het wel een tijdje duren voordat een rechterlijke uitspraak kan worden gedaan. Natuurlijk dient er van te voren duidelijk zijn dat de kans van slagen meer dan 65% is, anders hoeven we er helemaal niet aaan te beginnen.
  Kans van slagen : tussen 0 en65%
  Optie 4
  Het IP zoekt steun bij de indo-europese en Indische achterban. Ik krijg de indruk dat de Back-pay kwestie niet zo speelt in de Indo-achterban, gezien de reacties op de verschillende web-log maar ook in de verschillende Indische bladen. Dit word ook gevoed door het halfslachtige communicatie-beleid van het IP in het algemeen (zie de verslagen) en de andere indische organisaties in het bijzonder, laten ze wat aan PR doen.. Het is misschien allemaal goed bedoelt maar het helpt de Indische zaak niet als er geen actief participatie beleid staat. Want er staat wel veel op het spel. Ik vind dat de Back-pay kwestie een miskenning en welhaast een ontkenning van de geschiedenis van de Indische bevolkingsgroepals integraal onderdeel van de nederlandse bevolking voorstelt.
  Ik denk dat de Indo-europese gemeenschap via haar media (ook internet) bewust dient gemaakt te worden wat de back-pay kwestie inhoudt en wat het voor ons betekent.
  Op de Pasar Malam besar kan een onderdeel van het programma aan deze kwestie gewijd worden.
  Tevens kana an een keur van (Indische) wetenschappers gevraagd worden om het betoog van zowel het IP als de regering dienaangaande op haar zwakke plekken beoordelen.
  Tevens dienen we de regering heel duidelijk te maken dat het zo niet verder gaat en dat we duidelijke actie gaan plegen.. Dat betekent niet dat we treinen gaan bestormen, uit het verleden blijkt dat dat niet werkt of we kunnen het overwegen
  Dit kan bijvoorbeeld door de officiele herdenken bij het Indisch monument te boykotten, al die doden in Nederlands Indie zijn dus gevallen voor het gouvernement en niet Nederland toch, dat zegt de regering. Voor de goede orde Nederland erkent niet 15 augustus 1945 als onafhankelijkheidsdag van Indonesie, Nederland denkt nog steeds aan 1949 als dag van Indonesie, hellup. Of we kunnen ook later op de dag naar het monument gaan. Daarna kan in het congresgebouw nog hard gediscussieerd worden. In het verlengde ligt danook om 5 mei niet te vieren.. Symbolische paspoortverbranding kan ook Zo brengen we de zaak wel in het daglicht en aan het rollen. Daarnaast kunnen kamerleden benaderd worden om de back-pay kwestie aan de orde te stellen. We slaan de weg in van andere minderheden, wij zijn eigenlijk ook een minderheid maar willen er niet voor uit komen. Die weten de weg naar Den Haag en de mediaredacties welt e vinden
  Kan van slagen 70%
  Peter van den Broek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.