Jongenskampen

standbeeld_jongenskampenARNHEM – Een broodmagere jongen, met een kaalgeschoren hoofd. Zijn ribben tekenen zich duidelijk af. Een schaamlapje vormt zijn enige kleding. Over zijn schouder draagt hij het werktuig waarmee hij dag in, dag uit aan het werk moet.
Het nieuwe, grotere beeldje op het Arnhemse landgoed Bronbeek herinnert aan de jongenskampen in Nederlands-Indie. Tienjarige jongens werden van hun moeder gescheiden en in een afzonderlijk kamp opgesloten. Woensdag hielden de overlevenden op Bronbeek hun jaarlijkse herdenking.
In Bangkong, een jongens- en oudemannenkamp in Semarang, was H. Rauwerdink een van de oudste jongens. Dat betekende dat ik als zestienjarige de verantwoordelijkheid voor een zaal met veertig jongens droeg. En ook dat ik lijkensjouwer was. Van de 800 jongens hebben er 8 de ontberingen in het kamp niet overleefd. Om de dodencijfers wat in evenwicht te krijgen, besloten twee kampcommandanten tot een ruil: 300 oude mannen kwamen naar ons, 300 jongens gingen naar het andere kamp. Die oude mannen hebben we in de maanden daarna allemaal dood weggedragen. Allemaal.
Lees verder in het Reformatorisch Dagblad.
Meer foto’s Website Stichting Jongens in Japanse kampen ’42 – ’45 Dodenlijst Bangkong

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Jongenskampen

  1. Cees Lavaleije zegt:

    Ik heb informatie over de side JONGENSKAMPEN.NL
    Wie kan ik hierover benaderen?
    Groetjes Cees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.