Ronald Scholte

Ook op Pelita… deel II van het verhaal van Ronald Scholte
Op de plaats van bestemming aangekomen zagen wij dat dit Batavia was. We moesten toen te voet naar ons nieuwe kamp, het bleek de kazerne van het 10e Bataljon te zijn.
De bewoners van het kamp maakten op mij een sombere indruk. Ook in het hele kamp heerste een bedrukte stemming. Al heel gauw beseften wij hoe dat kwam.
Beul
De Japanse commandant was de luitenant Sonei, die later bekend zou worden als de beul van het vrouwenkamp “Cideng”. Voor zijn daden is hij na de oorlog als oorlogsmisdadiger ter dood veroordeeld.In het kamp werd door de Japanse soldaten veel geschreeuwd en geslagen. Wij moesten voor iedere Japanse militair een diepe buiging maken als ze voorbij kwamen. Was het niet naar hun zin dan volgden een paar meppen met de kolf van het geweer.
Note: Sone wordt ook geschreven als Sonei.. voornaam is Kenichi

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Ronald Scholte

 1. Maurits zegt:

  Geen reactei maar een vraag
  Wie 10e Bataljon in Djakarta op kaart, daarna door temailen.
  Hoofdzakelijk gaat het om historische gegevens van de 10e Bat. bestond uit een
  groot gebied dat aan de westzijde begrensd door het Koningsplein,
  aan de noorzijde door het Waterlooplein, aan de Oostzijde Senen en
  aan de zijdzijde door Parapatan.
  Wij verbleven in de bersiapperiode in de 10e Bat. aan de Mendjanganweg.
  Vanuit de omgeving van het 10e Bat, diverse incidenten hebben plaatsgevonden.
  De WUBO beweerd dat deze incidenten plaats vonden rondom het MVO gebouw dat niet
  in de buurt lag van de Mendjanganweg.
  Ik heb verklaard, dat wij de incidenten hebben meegemaakt.
  Ik wil het bewijzen doormiddel van een plattegrond van de omgeving,
  dat wij de incidenten hebben aanschouwd.
  De incidenten dat heeft plaatsgevonden o.a. van tussen Ambonezen en extremisten.

 2. siLemaire zegt:

  Dag Maurits,
  Er zijn online historische stadsplattegronden te zien, ook van het toenmalige Batavia.
  Kijk bij http://www.kit.nl onder ‘bronnen’. Zoekterm Batavia gebruiken. Er is een kaart uit ca. 1947.
  Waar staat MVO voor?

 3. sigeblek zegt:

  MvO= Ministerie van oorlog
  Ik denk dat het nu de Merdan Merdeka barat is.
  Tegenover de Monasplein , in de rij van Gedung Gajah (Museum Nasional).
  Ongeveer een paar honderd meter van de hoofdkantoor van Bank Indonesia.
  Bij de rotonde van Jalan Thamrin.
  De buurt van de 10de Bat is waarschijnlijhk de tegenwoordige Jalan Siliwangi ?.
  Of bij Pejambon . Daar heb je vroeger kazerne’ s.

 4. siLemaire zegt:

  dat MvO is dan absoluut niet in het gebied wat Maurits opnoemt.
  Het lijkt me dat sigeblek gelijk heeft met die Jl Siliwangi. Daar was vroeger die Gang Mendjangan, volgens de oude kaart uit 1948. In de buurt van de Stovia

 5. Maurits Sol zegt:

  Inmiddels ben ik erachter gekomen, dat de afkorting van MVO, Magazijn Van oorlog moet zijn, in ieder geval bedankt voor de vriendelijke reactie’s, wel zit ik met getuigen die evt. de Fam: Sol de voorletters van mijn vader zijn L.Ch.C.werd Louis genoemd gekend heeft, woonde a/d Drossaertsweg in Batavia, wij hebben veel extremistische activiteiten meegemaakt, in de drossaetsweg, zijn toen getipt door een chinese kennis om te vluchten, hebben hulp gekregen van de Ghurka’s en met power wagon eerst naar Jakartaweg een dag later naar de Mendjanganweg, daar hebben wij veel gruwelijk heden meegemaakt, de WUBO vindt het niet zwaar genoeg om daar art. 19 voor uittekeren.Graag vraag ik of er getuigen zijn die deze extremistische activiteiten ook gezien of hebben meegemaakt in de omgeving van de 10e Bat.en Mendjanganweg in Batavia.Wie wil mij hiermee helpen. Tolong bangsa de’h.

 6. William Franklin zegt:

  De locatie van 10de Infanterie Bataljon is te vinden op de interactieve map Petaku.com van Jakarta. De ingang is gesitueerd aan de Jalan Tanah Abang 2. Te bereiken vanuit het westen van de Monas aan de [Koningsplein] Jln Merdeka Barat de vroegere Hoofdbureau van Politie daarna de Jln Musium in. De eerder genoemde omschrijving [Geplaatst door: Maurits [woensdag 15 oktober 2008 om 20:36] lijk me onnauwkeurig en is niet juist. Op deze locatie is nu een elite militaire onderdeel gevestigd die de veiligheid van de staatshoofd verzorgd.

 7. William Franklin zegt:

  De omschrijving van Maurits, 15 oktober 2008 20:36 gaat over de STOVIA [School tot Opleiding van Inlandse Artsen] gesitueerd nabij de Gg Manjangan of Hospitalweg na 1926 benoemd tot het AMS gebouw en tijdens de Japanse bezetting hoofdzakkelijk een kamp voor de 5de Infanterie Bataljon KNIL militairen van Amboneese afkomst. Tot 1973 bewoond door 196 gezinnen van Amboneese afkomst, de locatie is nabij het Militair Ziekenhuis nu Jln Gatot Subroto [Pasar Senen]. Het AMS of STOVIA gebouw ligt tussen de Jln Prapatan [Jln. Kwitang nabij de Gereformeerde Kerk] en het Militair Ziekenhuis [Jln. Budi Utomo??] zie Petaku.com

 8. William Franklin zegt:

  Naar welk e-mail adres kan ik de map van de 10de Infanterie Bataljon en de STOVIA [5de Infanterie Bataljon] sturen?

 9. Maurits F.Sol zegt:

  Beste William Franklin,
  Hoofdzakelijk gaat het over, wie e.v.t. mijn vader heeft meegemaakt, wij zijn naar de Mendjanganweg gebracht,nadat wij 1 dag aan de Jakartaweg hebben doorgebracht, wij hebben aan de Mendjanganweg dergelijke extremistische activiteiten meegemaakt. Dat wordt door de PUR zonder meer van tafel geschoven. Mijn aanvraag voor het verkrijgen van art.19. WUBO wordt zonder meer afgewezen, als er getuigen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt in de periode van november 1945 en mei 1946,in de omgeving van het 10e Bat.zou ik graag willen vragen met mij contact op te nemen.
  Voor de bereidwilligheid mijn hartelijke dank,
  Maurits F.Sol.

 10. Irene Pap-Winter zegt:

  Ik ben van januari 1942, dus midden in de oorlog geboren. Ik moet allerlei gegevens invullen, maar mijn geheugen laat me, over de oorlogsperiode, compleet in de steek.Mijn moeder is al heel lang geleden overleden, dus die kan me niets meer vertellen.Ik weet dat mijn moeder en ik op het 10e bataljon(Batavia) waren.Ik herinner me ook een bombardement in Batavia bij Sukarno zijn woning, toen nog geen president.Weet iemand in welk jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.