Nagasaki 9 aug 1945

180px-nagasakibombZestig jaar geleden viel atoombom ‘Fatman’ op Nagasaki, op een wijk met veel katholieken. De bekeerling Takashi Nagai is een van de weinigen die deze apocalyptische hel overleefde. Zijn relaas is aangrijpend. Precies zestig jaar geleden, op 9 augustus 1945, drie dagen na de hel van Hiroshima stijgt bommenwerper B29 op met een nieuwe atoombom. Zijn bestemming: de Japanse stad Kokura. Zijn doel: het afdwingen van de definitieve capitulatie van de Japanse strijdkrachten. Maar de weersomstandigheden zijn ongunstig en wanneer de piloot ontdekt dat hij onvoldoende brandstof heeft om langer te wachten, wijkt hij uit en laat hij de bom vallen op de nabijgelegen stad Nagasaki, het hart van een van de eerste Japanse steden die zich in de zestiende eeuw open hadden gesteld voor het christendom en de handel met het Westen. De bom ontploft om twee minuten over elf op een hoogte van vijfhonderd meter. Het centrum van de explosie bevindt zich in de katholieke wijk Urakami. Daar stijgt de temperatuur naar 9.000 graden. Er vallen meer dan 72.000 doden en 100.000 gewonden.
Katholiek Nieuwsblad    Archieftopic1   Archieftopic2   Archieftopic3

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.