Tentoonstelling ‘Van strijd naar strip

Tentoonstelling ‘Van strijd naar strip: Indische oorlogsherinneringen verbeeld door Peter van Dongen’ Van 5 maart tot en met 30 juni 2005 In november 2004 verscheen de beeldroman Rampokan Celebes (rampokken: plunderen). Het is het tweede deel uit het Rampokan-tweeluik van Peter van Dongen (Amsterdam, 1966) over de dekolonisatiestrijd tussen Nederland en Ind(ones)ië. Voor Het Indisch Huis in Den Haag is dit aanleiding om een tentoonstelling aan hem, zijn werk en zijn familiegeschiedenis te wijden. De tentoonstelling ‘Van strijd naar strip. Indische oorlogsherinneringen verbeeld door Peter van Dongen ‘ wordt op zaterdag 5 maart om 15.00 geopend. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht A.P.P.M van Baal, verantwoordelijk voor het veteranenbeleid, en striptekenaar Gerrit de Jager zullen de openingshandeling verrichten. De tentoonstelling in Het Indisch Huis toont voorstudies, schetsen en tekeningen uit het Rampokan-tweeluik. Drie facetten worden daarbij uitgelicht: Van Dongen’s ontwikkeling als tekenaar, de spanning tussen feit en fictie in Rampokan Java en Rampokan Celebes, en de verwerking van zijn eigen familiegeschiedenis in de beeldromans. Op de tentoonstelling is niet alleen werk van Peter van Dongen te bezichtigen, maar ook familieverhalen, persoonlijk fotomateriaal, oude correspondentie, relikwieën van voorgaande generaties en reacties van oud-militairen op het verschijnen van Rampokan Java.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Tentoonstelling ‘Van strijd naar strip

  1. Cogmios zegt:

    Ik heb de albums een tijdje geleden gekocht. Fantastisch mooie roman maar wel erg aangrijpend. Goh, ik zou hem eigenlijk best wel eens willen laten “autographen”, is de auteur daar ook wel eens live aanwezig?

  2. Blauwvogeltje zegt:

    Jazeker kun je Peter van Dongen ontmoeten in het Indisch Huis.
    Surf naar website Indisch Huis en kies voor de link ‘tentoonstelling’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.