Onzincliché

Volkskrant-abonnees kunnen het genoemde artikel lezen. Anderen niet

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Onzincliché

 1. waluparmo zegt:

  Bert Simon is GEEN AMBONEES maar een Javaan.Zijn broer ii de eigenaar van de bakende SINAR HARAPAN krant.Wel heeft hij een Indische moeder misschien van Ambon. Hij heeft nooit in Ambon gewoont,wel in de AMBON BUURT in Jakarta. En heeft 30jaar in Indonesia gewerkt bij de Garuda Indonesian Airwayss.Tot zijn pensioen als Stationmager op Schihol.
  .De Ambonesen zijn een minderheid in het KNIL Met 30 000 van de 70.000 mensen van de laagste rang.En meestal alleen maar Christenen. De rest van het KNIL personeel bestaat in meerderheid van Javanen, en Sundanesen. Ook Menadonesen , Maduresen en Timoresen .Meet een Javaanse majoor( Oerip Soemohardjo en een Mendonese Kapitein J.Kaseger.Geen Ambonse officieren. Er zijn meer Javaanen en Sundesen die dood zijn gegaan voor de Koningin dan Ambonesen vooral in de Atjeh oorlog.Die naar Holland zijn gegaan met hun familie, maakt het aantal veel. Die waren alleen die in Makassar en Ambon gestationeerd waren omdat ze bang zijn voor de wraak van de TNI wegens hun buitenporige wreedheid als soldaat.De Indonesische vrijheid strijders preveren door KL Totok soldaten gevangen genomen of Javaanse/Sundanese soldaten dan door de Ambonesen die zo wreed zijn zo als de Japanse.

 2. waluparmo zegt:

  Er waren geen Ambonese officieren. Hoogstens sergeant mayjoor. Tahia, Muskita en Poetiray waren opgelomen ,tot officier tijdens hun TNI tijd.Er waren geen Eurpees gelijkgestelde Ambonesen.maar wel Europese gestelde Menadonesen( Minahasser ,ook als 12 provincie van Holland). Suharto is alleen maar INLANDS SERGEANT met een halve salaries, De Ambonesen waren 2 maal verlakt, eerst als Christen en toen ook niet Europees gelijk gsteld

 3. Mister Bule zegt:

  Wat citaten:
  1) De familie Simon komt oorspronkelijk van het Molukse eiland Nusa Laut.
  2) Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Oom Bert lid van de Penjaga Malam Ambon, een verzetsbeweging onder leiding van Nono Tanasale.
  3) “Ik heb me aangemeld bij het KNIL en kwam bij de Vijfde Ambonese Compagnie in Singaraja op Bali, in 1947.”
  4) “ Op Ambon had ik niets te zoeken”
  5) in de barakken…. eerste zin van het Molukse lied ‘Oleh Sioh’

  Toch wel heel duidelijk dat ie, ondanks dat hij waarschijnlijk in Jakarta was geboren (kampung Ambon?) zeker een Molukse achtergrond had. En daar kan een nietszeggend verhaal van dhr. waluparmo niets aan veranderen.

  Daarover gesproken; hij heeft nu al een flink aantal keer hier exact hetzelfde beweerd als Bram de Graaf, het is inderdaad een cliché. Of de Molukkers zich op Java veilig VOELDEN is een andere vraag. En ze begrepen echt wel dat een eventueel bevoorrechte positie weg was, opportunisme is de mensen niet vreemd. En zoals Bert Simon zei: “Op Ambon had ik niets te zoeken.” Tja, als je familie al lange tijd in Batavia woonde waarom zou je dan verhuizen naar een plek die je niets zegt en totaal niet kent?

 4. Jan A. Somers zegt:

  Waarom weer die beperking tot ” ‘Op het eiland Java waren ze niet meer veilig,” Het gaat toch om heel Indonesië? Steeds weer wordt Indië/ Indonesië beperkt tot Java. Nederland is toch ook meer dan Texel?

 5. Jan .A. Somers zegt:

  Het ging niet om alle Inlandse militairen in het KNIL. Voor het KNIL, dat onder gezag van de Indische regering stond en als zodanig aan de Verenigde Staten van Indonesië zou moeten worden overgedragen, werden afzonderlijke regelingen getroffen. De Ambonese militairen wensten niet in het federale Indonesische leger te worden opgenomen, waarop de Nederlandse regering besloot tot hun demobilisatie in Indonesië. In kort geding verbood in december 1950 de rechter de Nederlandse regering echter de Molukse militairen tegen hun zin te demobiliseren binnen het gebied van de Verenigde Staten van Indonesië. Dit resulteerde in het naar Nederland overbrengen van deze militairen en hun gezinnen, in totaal 12.582 personen.

 6. Boeroeng zegt:

  Citaat uit het artikel in de Volkskrant ,
  bron van de scan is   Indisch Netwerk

 7. Mr. B. zegt:

  Er zijn natuurlijk meerdere factoren die een rol speelden:

  De eerste generatie zag het totaal niet zitten naar de Molukken terug te keren terwijl dit deel uitmaakte van de Oost Indische staat onder de Indonesische Republiek. Hoe je het ook went of keert, dit is geen onafhankelijkheid (cf. Texas).
  Zoals de familie Simon, waren er nog al wat families die generaties lang op andere locaties in de archipel hadden gewoond, die hadden eigenlijk weinig om de Molukken te zoeken en die kwam het hele onhaalbare afhankelijk-streven wel goed uit.
  Soekarno wist al dat ze de zaak later gingen vernachelen, dit zal best wel bekend zijn geweest bij spionnen van de Nederlandse overheid.
  Het vrindje van Bung, admiraal b.d. Helfrich, die zich zo fel verzet had tegen een deal met de Indonesiërs, zat een beetje te stoken en probeerde een gewapende opstand uit te lokken. Zie de documentaire Soldaat van Ambon. Dat gaf Soekarno c.s. natuurlijk volledig de bevestiging dat ze het gehele oostelijke gebied wel móesten nationaliseren.

  Dit heeft nooit enige kans van slagen gehad. En waarom alle moeite doen om zo’n groep voor ahem ‘6 maanden’ naar Nederland over te halen? En daarna nog decennialang beweren dat het Indonesiërs en dus vreemdelingen zijn. Godgeklaagd.

  • Mr B zegt:

   Veel tik en grammaticale fouten door te snel typen, sorry. Natuurlijk bedoelde ik het centraliseren naar een eenheidsstaat i.p.v. nationalisatie. De naam van de documentaire over Roelfzema heet Soldaat voor Ambon. En van RIS met één van de deelstaten NIT waar de Molukken onderdeel van waren, gingen ze naar RI.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.