Theaterstuk Tolk van Java

Toptheater heeft de hele uitvoering van 1.45.00 minuten online gezet.

Dit verhaal over vaders en zonen, naar de prachtige, autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney, laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. De tolk van Java is spannend, ontroerend en bij vlagen humoristisch en geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden.    Met: Benja Bruijning, Martijn Apituley, Marie Louise Stheins, Denise Aznam

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Theaterstuk Tolk van Java

 1. Bung Tolol zegt:

  Tjonge jonge jonge ! Ini benar-benar bukan apa-apa !😜😜😜 Waarom geen mooie tropische toneel decoraties gebruikt ? Doe je tenminste moeite om een beetje sfeer op te wekken .! En waar is dat grappige Indische accent gebleven ?

 2. Anise zegt:

  Te formeel! Ini ngga ada apa-apanya.

  • Bung Tolol zegt:

   Laatst schreef iemand op de website van mijn club een kritisch stukje ,2 dagen later rectificeerde hij ,hij schreef toen “” Ja zo zeg ik het vaker maar dan met een kwinkslag ,als je het zo geschreven ziet staan komt het veel harder over !”” Gesproken en Geschreven woord zijn twee verschillende dingen ,Ini ngga ada -apanya ,ja zo zegt een persoon in Indonesia dat maar als je het zelfde bedoelt ,hoe schrijf je het dan een beetje netjes ? Trouwens ben jij dat Anise ? Mag Mr B wel oppassen ,dat hij niets verkeerds zegt !🤣🤣🤣

   • Anise zegt:

    Ja, als ik even streng kijk doet hij pipi in zijn broek.

    Door dat bijna nergens naartoe kunnen gaan ben ik wel een beetje fitness verslaafd geworden. En ik zwem heel veel, twee maal per dag baantjes doen.

    Maar geen vierkante schouders hoor en nog niet zo erg als Lara Zhang…

 3. Anise zegt:

  Ik heb even gekeken maar het is eerlijk gezegd een beetje zwaar en deprimerend voor mij, vooral op een zondagochtend. Ik heb nu niet de indruk dat men frank en vrij na de voorstelling er nog even eentje gaat drinken. Waarschijnlijk is dit ook de bedoeling.

  Indertijd heb ik het boek Lalu ada Burung van dezelfde schrijver gelezen. Het was wel goed, een beetje mythische spookvertelling over de invloed van de Cantonese mémé als njai en de psychische problemen van de vader en het onbegrip van de Belanda dungu. Ik weet nog wel dat ik me toen afvroeg of werkelijk alles Indo’s in Nederland zo met hun verleden en omgeving worstelen, want in Indonesië betekent dit eigenlijk twee keer niks, ook in de gemengde bevolking. Men is juist fier.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” of werkelijk alles Indo’s in Nederland zo met hun verleden en omgeving worstelen,” Ik heb die voorstelling niet gezien, maar als je leest: “de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden.” dan weet je genoeg. Wanneer krijgen we verhalen over de leuke dingen ui het verleden van Indische gezinnen? En van buiten Java/Sumatra?

   • Boeroeng zegt:

    Leuke verhalen uit de koloniale tijd zijn niet zo gewenst.
    Daar kun je geen bestseller mee op de markt brengen.

    • Bung Tolol zegt:

     @Tolk van Java “” verkochte oplage 100.000 boeken .Het boek “”Judas “” van Astrid Holleeder verkochte oplage 500.000 boeken .De Tolk van Java is een iewat moeilijk te lezen boek ,toch nog 100.000 exemplaren verkocht ( veel goede recensies ,veel media aandacht ) Het boek “”Judas”” eerste dag verkoop al 80.000 exemplaren ,makkelijk te lezen zelfs voor dyslectici ,roddel en achterklap ,mensen zijn er dol op ! Astrid Holleeder heeft circa 2 miljoen euro opgehaald met haar boeken .Die twee boeken hebben een ding gemeen :Birney haalde zijn vader door het slijk en Astrid deed het zelfde met haar broer .Allemaal onder het motto ! “” Van je familie moet je het hebben !””😜😎🤣

    • Jan A. Somers zegt:

     Ja, maar daardoor staan Indo’s synoniem met ‘zielig’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.