31 jan Boek Levenslang Oorlog

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, Boeken. Bookmark de permalink .

10 reacties op 31 jan Boek Levenslang Oorlog

 1. Jan A. Somers zegt:

  “werd in het diepste geheim opgezet” Geheim???? In een zijstraat, achter ons huis in Soerabaja, was een legerbordeel. Elke week wandelden de dames langs, heen en terug, naar de dokter. Dat was onze Indonesische huisarts.

  • Griselda Molemans zegt:

   Het systeem is in 1932 in het diepste geheim opgezet in Shanghai, mijnheer Somers. Fijn dat u altijd de historische feiten op uzelf betrekt.

   • Jan A. Somers zegt:

    Sorry, ik dacht dat het om de legerbordelen in het bezette Indië ging. Ik had niet meer dan het plaatje boven dit item. Met als opschrift Opgevangen in andijvielucht. Een boek toch over gebeurtenissen in Indië en de nasleep? Ik weet niets over het gebeurde in Shanghai. In 1932. Vandaar mijn reactie. Natuurlijk betrek ik feitelijkheden uit mijn Indische geschiedenis op mijzelf. Zo hier, de straat achter ons huis. Ik ga geen verhalen van ooms en tantes opdreunen. En moet ik mij meestal beperken tot Soerabaja en een heel klein stukje Batavia. Zo wordt mij verweten het altijd maar over Soerabaja te hebben. Eerlijk toch? De verhalen uit Sumatra en Bandoeng hoor ik van de mensen die ze daar ervaren hebben. Daar leer ik weer van.

 2. Peter van den Broek zegt:

  In Nederland is er weinig bekend over de dwangprostitutie in Nederlands-Indie. En als er iets bekend is dan alleen over “Europese” vrouwen die in Japanse bordelen werden tewerkgesteld
  https://www.niod.nl/nl/vraag-en-antwoord/japanse-bezetting-pacific-oorlog-en-indonesische-onafhankelijkheidsstrijd

  Afgezien van in de link aangehaalde koloniale benaming “Europese vrouwen” dwz Nederlandse en indo-Europese vrouwen is er geen schatting bekend van het aantal Indonesische dwangprostituees. Hopelijk kan het boek van Mevr. Molemans een einde maken aan deze koloniale bijziendheid. Trouwens, ik heb het boek al besteld.

  Dhr Somers heeft interessante informatie over dat bordeel in Soerabaja, maar door het feit op zichzelf te betrekken, ontdoet hij de gebeurtenis van zijn geschiedkundige betekenis. Datzelfde gebeurt ook bij zijn verhaal over de melkwijk in Soerabaja. Jammer dat hij zijn observatie niet op een narratief manier benadert.

 3. Jan A. Somers zegt:

  “over dat bordeel in Soerabaja” Natuurlijk betrek ik dit feit op mijzelf. Het gebeurde in het huis achter ons. Baboe Soep,was waarschijnlijk niet op de hoogte van seksuele voorlichting, zij vertelde mij dat zij daar plezier maakten. Het waren allemaal Indonesische vrouwen, gezien allen in sarongkabaai. Als ze langs liepen (zonder Japanners) maakten ze geen zielige indruk, volgens mij waren het normale prostituees. Meer weet ik er niet van. Dat bordeel kwam daar, dacht ik, eind maart 1942, in april/mei werden we het huis uitgezet, Einde verhaal.
  “verhaal over de melkwijk in Soerabaja.” Zie Javapost, Een melkboer in oorlogstijd
  Geplaatst op 18 november 2011. Natuurlijk ook op mijzelf betrokken. Ik was die ‘melkboer’, en nog meer.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Jan A. Somers zegt 16 januari 2020 om 17:26: “Dat bordeel kwam daar, dacht ik, eind maart 1942”.

   Dat die Japanners van wanten wisten hadden we na Pearl Harbor wel gemerkt. Dat ze zo kort na de capitulatie van het KNIL en daarmee de overgave van heel NOI niet eerst even uitrustten bij een kruikje saké maar meteen een bordeel begonnen, had ik niet gedacht.

   • Bung Tolol zegt:

    @Die Japanners begonnen meteen een bordeel .Tja lijkt mij logisch ,het ene geweer hadden ze al afgeschoten nu het andere nog ,het lijken toch echt wel mensen die Jappen .

 4. De Nederlanders zijn toch maar eerder met een bordeel te openen in de Atjeh oorlog van 1873 door de Mohammadaanse goddienst verzorger van de KNIL.

 5. Leven lange koloniale oorlogen van af 1532 tot 1949 waar de Hollanders 1604 oorlogen hadden gevoert in 30 landen, volgens de historicus Piet Hagen.Niet kleine schermutselingen maar met duizende slagoffers.En decorraties voor roem van het vaderland.

  • Jan A. Somers zegt:

   Nederland had in die tijd ook in Europa koloniën: Limburg, Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen. Die vielen buiten de Zeven Verenigde Provinciën. Generaliteitslanden, rechtstreeks bestuurd door de Staten-Generaal. In Limburg heet de Commissaris van de Koning nog steeds Gouverneur, in het Gouverneurshuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.