Boek ‘ Zijn jullie kerels of lafaards ‘

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

7 reacties op Boek ‘ Zijn jullie kerels of lafaards ‘

 1. Boeroeng zegt:

  citaat
  Wist u dat de Soldaat van Oranje een ‘totok’ was, iemand die in Nederlands-Indië uit Europese ouders geboren werd? Erik Hazelhoff Roelfzema was afkomstig uit Soerabaja, zoon van een volbloed Hollandse vader en een moeder die een paar druppels Aziatisch bloed had, en bleef zich altijd als een ‘Indische jongen’ beschouwen, net als zijn makker Peter Tazelaar. En uitzonderingen waren ze niet, het aandeel van mensen uit Nederlands-Indië in de Nederlandse strijd tegen de nazi’s is groot, zowel in de krijgsmacht als in het verzet. Onder wie ook ‘Indische meisjes’, zoals Reina Prinsen Geerligs, in Sachsenhausen in ’43 gefusilleerd.
  https://www.parool.nl/kunst-media/monument-voor-indische-mensen-tegen-hitler~b3709ab0/

 2. Het verbranden van kampongs en desas is eenmaal de gewoonte van het KNIL in de koloniale oorlog. Maar ook de KL ,want op 5 November 1945 is kampung Pandean Lamper Lor in Semarang , mijn ouderlijk huis verbrand.En de bevolking weg gejaagt door beschietingen

 3. Lord Dendeng zegt:

  ik geloof niet dat de kampongs en dessahs zo maar werden verbrand door de Ned. troepen. Wie schoot eerst op de Ned. soldaten? Actie veroorzaakt reactie en wraak en weerwraak.Oorlog is hel.

  • Bung Tolol zegt:

   Het zal kleine Wal zelf wel geweest zijn ,die er met zijn katapult op los schoot kleine nakal was het ,misschien zat Wal daar wel in een jongens bende tezamen met Kleine Pierre en kleine Piet ( Azijnpisser) ,volgens mij noemden zij zich de Semarang Schurkjes oftewel de SS boys .( Dit heeft niks te maken met de SS van si Adolf)

  • R Geenen zegt:

   Dat is heel waar. Ook de Engelsen in Padang namen wraak. Eerst werden 2 officieren vermoord en een paar dagen 2 soldaten. De lijken werden in een ondiepe kuil gevonden. De daders kwamen uit 2 kampongs vlak bij Emmahaven. Beide kampongs werden met man en muis verbrand. Zij die wilden ontsnappen werden doodgeschoten. Bij de Olo straat moorden hebben een 25 tal Indonesiers ruim 20 voor het merendeel vrouwen en kinderen vermoord. Twee Indische mannen die konden ontsnappen, hebben later op eigen houtje heel wat Indonesiers, die met bamboe stokken liepen, vermoord. De Indo’s zijn bij mij bekend. M.a.w. een ieder die betrokken was bij de Bersiap moorden, namen vaak op hun manier wraak. Zo ken ik nog meerdere toestanden.

 4. Piet Azijnpisser zegt:

  Misschien moet je nog even goed op de kalender kijken Wal. Op 5 nov 1945 was op Pandean Lampèr Lor nog geen KL te bekennen. De eerste slag om Semarang was net gestreden en de Britse troepen (Ghurka’s, Punjabi) landen pas daarna, begin november in die plaats.

  Ik denk dat je de pemoeda’s als schuldige moet aanwijzen.

  Zie onder meer: https://javapost.nl/2011/02/24/%C2%B4primarily-against-the-dutch%C2%B4ii/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.