Indisch wonen in Arnhem

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Indisch wonen in Arnhem

 1. Bert de Zondagschilder zegt:

  Ja leuk voor die oudjes maar had die architect nou maar wat meer fantasie gebruikt ,kan nog hoor b.v die afscheidingen van de balkons een batik aankleding geven ,hoeft niet zo veel te kosten ,hopelijk is het van binnen wat meer oosters .met batik aankleding bedoel ik schilderen in batikstijl en schilder meteen die lelijke witte pilaren mee .

  • Bert de Zondagschilder zegt:

   Die balkons ,Batik schilderen zou ook een nuttige functie hebben n.l herkenbaarheid .Als zo,n oude kakek zou zeggen “” Ik woon bij Impian kita “” zal dat veel Arnhemmers niet veel zeggen maar zegt zo,n kakek “” Ik woon in die flat met die Batik beschilderingen “” weten die Arnhemmers het meteen of zijn er nog meer flats met Batik beschilderingen in dat mooie Arnhem ?

   • R Geenen zegt:

    Bert: De tegenwoordige Indo’s en blanda’s weten niet eens wat batik is. En waarom dat Indonesisch? Je bent een Indo. Hier in Ca zal geen Indo het in zijn hoofd halen om zijn huis een Indonesisch aanzien geven. Of willen de Indo’s in Nl Indonesier zijn? Ik zou zo zeggen, laat hun gaan.

 2. Bert zegt:

  @Ron ,je maakt een kleine denkfout ,in Californie is het helemaal niet nodig ,het is daar al tropisch genoeg ,palmbomen ,zon ,mooie stranden en een blauwe zee .Maar hier ? Kijk zelf het zijn van buiten saaie flats ,valt helemaal niet op ,want er staan alleen saaie flats eromheen maar de inwoners van Impian kita komen uit een tropisch land ,een klein beetje vrolijkheid op het balkon ,fleurt de boel en hopelijk ook de mensen een beetje op en ja Batik mag ook een andere Indisch /Indonesische voorstelling zijn b.v een palmboom ja in Californie heb je die genoeg maar hier ?

  • R Geenen zegt:

   Bert, een tehuis voor Indische oudjes. Hoe oud zijn ze? Net als ik die volgende maand 83 jaar wordt? Wel Bert, die oudjes zijn al 70 jaren weg uit dat Indie die niet meer bestaat. 70 jaren gewend aan een blanda leven, waar de meesten ook niet aan wennen. Dus niets Hollands en niet Indonesisch. De naam vind ik persoonlijk al waardeloos. Maar dat ben ik. Gewoon Indisch-Moluks-Tehuis-1, -2 en -3.

   • Bert zegt:

    Ik kom vaak bij een verzorgingstehuis in de Bijlmer ,van buiten een saai gebouw ( Ook al ) Maar van binnen ,je ziet meteen waar de Surinamers wonen ,fleurige schilderingen bij hun deur en bij de aanleunwoningen komt de Surinaamse kooklucht je al tegemoet ,gezellige boel daar ,de Nederlandse oudjes hebben zich helemaal aangepast en zingen en dansen er vrolijk op los ,aangespoord door de vele Surinaamse verpleegkundigen ,sommige Nederlandse oudjes hebben zelf een verhouding met een Surinaams oudje ,ja mooi voorbeeld van integratie !

    • R Geenen zegt:

     Nu maak je toch ook een fout. Je kan gewoon de Indo, waarvan velen een heel ellendige tijd in Indie/Indonesie hebben meegemaakt toch niet vergelijken met de Surinamer, die geen oorlog en guerrilla hebben meegemaakt. Vele Indo’s hebben beslist geen behoefte aan de Surinaamse manier van leven. Mijn vrouw en ik beslist niet. Toen ik mijn huis kocht, stond er naast de oprit ook een palmboom. Om de dode grote bladeren te laten verwijderen, kost het toen $150 en als zo’n tak naar beneden valt, heb je nog meer ellende. Heb binnen een paar maanden 3 bomen op mijn erf laten verwijderen. Ook een advokado boom. Want dat was een maand vruchten en het hele jaar door takken en bladeren op je auto en erf. Ik ben er van overtuigd, dat vele oude Indo’s graag vandaag een rustig leventje willen leven. Geen polonaise.

    • Schoonderbeek zegt:

     Beste Bert, mag ik vragen welk verzorgingstehuis in de Bijlmer dat is? Ik woon zelf in de Bijlmer en misschien kan ik wat voor hun betekenen.

  • R Geenen zegt:

   Bert, er is voor de Indo een groot voordeel in een Indische flat. De luchtjes van uit de keuken. Niemand zal klagen.

   • Bert zegt:

    @Schoonderbeek ,leuke reactie van u ! Elk handje kunnen ze daar wel gebruiken .Het adres is :Verpleeghuis De Venser ,Berthold Brechtstraat 1 1102 RA Amsterdam tel 020-7565200 vlakbij Johan Cruijff Arena .

 3. Bert zegt:

  @Ron :ja wat betreft die Indische oudjes ,er wonen daar in de Bijlmer ook een paar ,in mijn ogen dissonanten ( uitzonderingen) zou je weleens gelijk in kunnen hebben ,ze moeten niks van die Surinaamse vrolijkheid hebben ,zelf op mij kijken ze neer ,ze denken dat ik een Javaan uit Suriname ben ,daar ik goed Surinaams spreek en ook een beetje riboet ben .Met die Javaanse oudjes klik het helemaal ,heb laatst een kamer van Pak Kromo helemaal in Javaanse stijl gebracht ,hij was heel dankbaar .

  • R Geenen zegt:

   Bert, ik begrijp je, maar die Indo’s zijn geen uitzonderingen. Meeste Indo’s zijn in zich zelf gekeerd, meer teruggetrokken. We hebben een hele andere levensstijl. In mijn huis vindt je niets van Indie, alleen de oude familie foto’s. We hebben door de overheersende trieste tijd dat allemaal achter ons gelaten. Het enige waar we van kunnen genieten is het eten, want dat kunnen we zelf bereiden.
   Ben benieuwd, dat als je een enquête bij die Indo oudjes zou houden, wat je voor antwoorden krijgt over het verven van de balkons. Ik wil niet eens in een flat met een Indonesische naam wonen.

  • Jan A. Somers zegt:

   “zelf op mij kijken ze neer ,ze denken dat ik een Javaan” Tja, dat standsverschil is onuitroeibaar! Zelf ben ik niet in Indonesië geboren (wel volgens de Nederlandse normering), maar in Nederlandsch-Indië (met sch!). Mijn Zeeuws meisje is ook geen Hollandse, maar best wel een aardig mens! Maar dat komt door de wederzijdse assimilatie!

 4. bert zegt:

  Ja ik heb eens een aanvaring gehad met een oude Indische taart ,beetje verzuurd mens ,ze was boos omdat ik niet snel genoeg die rolstoel met daarin een oude Hollander vooruit kreeg ,nou is een rolstoel vooruit duwen al niet zo makkelijk en zeker niet als die ouwe op de rem had gedrukt ( Ha ha ) Ze schold me dus uit ,ja ze kreeg het 100x terug ,jammer dat het zo moet .Weet best dat veel Indische mensen traumatische dingen hebben meegemaakt in Indie en dan die ontvangst hier maar het is zo lang geleden maar eenmaal een trauma opgelopen ,krijg je er nooit meer uit ,wat die enquete betreft lijkt me een goed idee ,laat die mensen zelf beslissen .anders komen ze met eigen voorstellen is nog beter.

  • R Geenen zegt:

   @wat die enquete betreft lijkt me een goed idee ,laat die mensen zelf beslissen .anders komen ze met eigen voorstellen is nog beter.@
   Zal me niks verbazen als de uitslag is: Laat me gewoon met rust!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.