Nabestaanden willen mariniers treinkaping in de ogen kijken

Nabestaanden van twee Molukse treinkapers willen niet dat de mariniers die de gijzeling bij De Punt (1977) beëindigden anoniem en onzichtbaar blijven.
Als ze de getuigen niet kunnen zien tijdens het verhoor voor de rechtbank en hun namen geheim blijven, schaadt dat het recht op waarheidsvinding. Dat stelt advocaat Liesbeth Zegveld vandaag bij de voortzetting van de rechtszaak. De nabestaanden houden de Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van Max Papilaja en Hansina Uktolseja. De kapers zouden in de trein zijn geëxecuteerd door mariniers.
De rechtbank wil de mariniers van de twee aanvalsgroepen die Papilaja en Uktolseja uitschakelden onder ede horen. Vandaag gaat het om de vraag hoe dat getuigenverhoor, gepland voor eind deze maand, moet plaatshebben. PZC


Voor meer zijdelingse informatie , klik op dit plaatje.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Nabestaanden willen mariniers treinkaping in de ogen kijken

 1. Loekie zegt:

  De nabestaanden hebben de slachtoffers al in de ogen gekeken?

 2. kembang merah zegt:

  En….daar gááán we weer……die oude koeien put blijft wel érg vol hier in Nederland 😂😂😂 Géén medelijden met de kapers, ze wisten waar aan ze begonnen……en dat het ook met de dood wordt beeïndigd daar hebben ze er zélf voor gekozen toch???😡
  Ik hoor de kassa al rinkelen voor bepaalde mensen…!!

  • P.Lemon zegt:

   @ “ze wisten waar ze aan begonnen…”

   Dus maar strijdend ten onder en oog om oog enz. ? of langdurig onderhandelen…eerbied vh leven.

   ***Toen in de jaren zeventig en tachtig de Nederlandse politiek over ging tot het huisvesten van de Molukkers in permanente woningen legden ze zich daar niet bij neer. In een stenen huis gaan wonen stond gelijk met het erkennen van een definitief verblijf in Nederland. Op verschillende plaatsen kwam het tijdens ontruimingen dan ook tot hevige rellen. Verder lieten de Molukse jongeren van zich horen door treinen te kapen en diplomaten te gijzelen. Het mocht allemaal niet baten, de Onafhankelijke Republiek van de Zuidelijke Molukken was verder weg dan ooit.

   Ondertussen is is de relatie tussen Nederland en Indonesië flink verbeterd en er waait ook een andere politieke wind in Jakarta. De meeste recente ontwikkeling is nu de vraag binnen de Molukse gemeenschap of men niet zou moeten ijveren voor een semi-autonome Molukse provincie binnen Indonesië. Daar tegenover staat echter de groep die het ideaal van een volledig zelfstandige RMS nog niet wil laten varen.

   http://www.mijngelderland.nl/nc/thema/mg-verhaal/artikel/183/2741/

   • Ron Geenen zegt:

    @De meeste recente ontwikkeling is nu de vraag binnen de Molukse gemeenschap of men niet zou moeten ijveren voor een semi-autonome Molukse provincie binnen Indonesië. Daar tegenover staat echter de groep die het ideaal van een volledig zelfstandige RMS nog niet wil laten varen.@

    Ken een paar Molukken mannen hier in Ca die wel zijn terug geweest naar hun geboortegrond maar nooit NL hebben bezocht.

 3. Wal Suparmo zegt:

  De situatie in Indonesia ia nu al heel anders wegens de provocatie van goddienst beleiders die vroeger niet heeft bestaan.Alleen maar Chrsitenen willen een onafhankelijke staat of een volledige autonomie.Maar de Mohammadanen die misschien wel meer in aantal zijn,willen er niets van horen Tijden de Hollandse regering waren de Kristenen de de favorieten.Maar nu niet meer.

 4. Boeroeng zegt:

  Advocaat Geert-Jan Knoops mag de mariniers bijstaan die de ‘beëindigingsactie’ uitvoerden van de treinkaping door Zuid-Molukkers in de zomer van 1977. Tijdens de regiezitting in de civiele procedure hierover, maandag, liet mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld haar bezwaar vallen.

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/advocaat-knoops-mag-mariniers-beeindigingsactie-de-punt-bijstaan-van-rechter~a4514850/

 5. Boeroeng zegt:

  Het verhoor van mariniers en commandanten over de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt in 1977, wordt afgeschermd. De rechtbank in Den Haag heeft dat in een tussenvonnis bepaald om mogelijke veiligheidsrisico’s tegen te gaan en hun persoonlijke levenssfeer te beschermen.

  De mariniers en commandanten die deelnamen aan de bestorming worden tijdens het getuigenverhoor niet gevraagd naar hun naam, woonplaats, leeftijd en beroep, terwijl dit normaal wel gebeurt.

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/125461/Verhoor-mariniers-De-Punt-afgeschermd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s