Encyclopædie van Nederlandsch-Indië

boeroengpikiranslogoIk heb ooit van een site van het KIT een encyclopedie gedownload .
Het zijn 4 boeken en uitgegeven ca 1895 want het is opgedragen aan Emma, de regentes.
Na 120 jaar zijn wij feitjes vergeten. Ze zijn nergens meer genoteerd  en wie weet staan ze wel in deze boeken.
Het zijn 4 pdf-files van totaal 402 mb. Ik zet ze op een site, die  men op 3 augustus !  verwijdert.  Het downloaden kan een beetje lang duren:   Klik hier

ency

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

37 reacties op Encyclopædie van Nederlandsch-Indië

 1. Jan A. Somers zegt:

  De laatste druk van de Encyclopædie van Nederlandsch-Indië is uit 1917-1939. 4 delen, 4 supplementen, 2 afleveringen Aanvullingen en Wijzigingen, ’s Gravenhage/Leiden: Martinus Nijhoff/Brill. Een prachtige uitgave.Bij de KB. Ik weet niet of die uitgave al gedigitaliseerd is. Omdat de KB met de tram voor mij makkelijk bereikbaar is, ging ik liever daar zitten bladeren. Waarschijnlijk ook bij universiteitsbibliotheken in te zien. Een must voor mensen met interesse in Indië. ‘Alles’ staat er in.

  • Pierre de la Croix zegt:

   “Een must voor mensen met interesse in Indië”.

   Tja …. nu die rottige parkeermeters nog ….

   Pak Pierre

  • bokeller zegt:

   Behalve over de INDISCHE-NEDERLANDER,
   daarbij meen ik dat er wel (1) één regel aangeplakt is
   dat er later op terug wordt gekomen.
   siBo

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nou …. daar is dat Indisch Herinnerings én KENNIS Centrum dan weer voor nodig.

    Maar …. is “Indische Nederlander” niet een kreet die pas na de oorlog, tijdens de grote volksverhuizing, in zwang is gekomen? Voorheen was de Indische Nederlander “Indo-Europeaan” of in Indië geboren Europeaan.

    Pak Pierre

    • bokeller zegt:

     Ik probeerde deftig te doen, het staat nmi in de 5deel in een
     noot .
     Voor mij zeker 20 jaar geleden er in gelezen.
     siBo

 2. Boeroeng zegt:

  Deze pdf-files zijn doorzoekbaar in acrobat reader.
  Wie niets vind met een bepaald trefwoord kan zelf alfabetisch bladeren.
  Gebruik oude maleische en nederlandsche spelling.
  Ik vermoed wel dat acrobat reader veel woorden niet kan herkennen

 3. Boeroeng zegt:

  Door bezuinigingen op linkse hobbies door Rutte I moest het KIT flink snoeien in haar collecties. Ook de digitale databases pasten niet meer in het budget. De universiteit van Leiden heeft veel van die databases online overgenomen.
  Deze boeken zijn daar te zien en te downloaden
  http://koloniaal.library.leiden.edu/cgi-bin/ubl.exe

 4. Surya Atmadja zegt:

  45 eurie, is murah sekali .
  Naast de 4 delen Encyclopaedie van Mr van Lith is zijn boek Nederlandsch Indie Oost Indie , Beschreven en afgebeeld voor het Nederlandsch volk ( met veel tekeningen ) .De prijs ben ik vergeten .
  Ook de Gechiedenis van Nederlands Indie van Dr F.W Stapel is een standaard werk.
  Bij Marktplaats was het toen 75 eurie compleet.
  De gangbare standaardboek van Gongrijp 1934 is bij idereen wel bekend.(toen 25 eurie).
  Toevallig heb ik ook de R.A van Ned.Indie 1939 , leuk om te lezen wie wie is .Bestaat uit 2 delen.

 5. P.Lemon zegt:

  Aanvullend…. en ietsje moderner ws.

  De 800 pg dikke Geillustreerde Encyclopeadie van Nederlandsch-Indië van GFE Gonggryp, die in 1934 in Nederland en Ned.Indië door de Leidsche Uitgeverij werd uitgegeven, was door de hoogst moderne opzet en praktische gebruikswaarde voor die tijd een uniek naslagwerk.
  Al spoedig werd de ‘Gonggryp”dan ook bij uitstek de informatie- en referentiebron over de kolonie, onmisbaar voor de vele honderduizenden die toen uit hoofde van hun werk, studie of interesse betrokken waren bij Nederlands-Indië. Die populariteit dankte het boek …..o.a. evenzeer aan het gemak waarmee deze ééndelige encyclopedie met haar logische indeling en handzame kleine formaat in de dagelijkse praktijk gebruikt kon worden.
  Heruitgegeven door Picture Publishers 1992, 2e herdr ISBN 90 73187 07 9 , 1583 kol/pg

  Zie ook:

  13. http://www.nedindie.nl/index.htm
  Toen Indië nog Indië was, en iedereen alles daarvan wilde weten en begrijpen, hadden we ‘De Grote Encyclopedie van Nederlandsch-Indie’ in de kast staan, of toch op zijn minst de ‘Geïllustreerde Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië’ van G.F.E. Gonggryp. Nu echter moeten we bescheidener zijn, en het doen met een korte internet-variant van deze werken. Gelukkig echter dat deze bestaat. Bert van der Velden zette het voor ons op een rijtje.

  http://javapost.nl/bronnen/

  Tip: Voldoende verkrijgbaar
  http://www.boekwinkeltjes.nl/uitgebreid_zoeken.php?schrijver=gonggryp&titel=&tweedehands=1&nieuw=1&overig=

 6. Surya Atmadja zegt:

  @Pak Lemon
  De encyclopedie van Gongrijp is naar mijn smaak te oppervlakkig in vergelijking met de boeken van Van Lith.
  Uit de boeken Van Lith en Van Stapel kan je veel meer er uit halen.
  Van Stapel (Gesch.Ned Indie) is bijna compleet maar saai , en de boeken zijn heel groot en zwaar .

  • Jan A. Somers zegt:

   Mijn Gonggryp (de herdruk van de door hr. Lemon genoemd) van 1934> 1992 is 1582 kolommen dik. Hr. SA noemt dat oppervlakkig, maar het is veel meer dan menig geageerder hier in zijn/haar mars heeft. Voor onze amateurreageerders heel erg voldoende. Je mag dit ook niet vergelijken met de door u genoemde boeken. Dat zijn geschiedenisboeken! De Gonggryp is een encyclopædie, geen geschiedenisboek! Voor echte geschiedenis moet je bijvoorbeeld naar de Rijks geschiedkundige Publicatiën, Grote Serie. Van Stapel bijvoorbeeld Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie, 1927-1954, 12 delen! Of de Generale Missiven verzameld door J. van Goor. Voor de velen die hier regelmatig de naam van JPC laten vallen: H.T.Colenbrander, Jan Pietersz. Coen. Bescheiden omtrent zijn bedrijf .in Indië. 1919-1953, zeven delen!, KITLV. Dat is andere koek. Ik mag hopen dat onze reageerders hier niet teveel in lezen, dan wordt Boeroeng helemaal zenuwachtig. I4E honderd keer zo groot!

   • bokeller zegt:

    Jan A. Somers, on 28 juli 2014 at 16:13 said:

    Mijn Gonggryp (de herdruk van de door hr. Lemon genoemd) van 1934> 1992 is
    1582 kolommen dik.

    Plus de samen gevouwen overzichtskaart
    van Nederlands-Indië
    siBo

    • Jan A. Somers zegt:

     en de vele foto’s. Voor nog veel meer foto’s: Het Indiëboek. Waanders Uitgevers, Zwolle. (KITLV/Tropenmusem). 512 bladzijden waarvan 506 foto’s. ISBN 90 400 9594 9. En voor pure nostalgie natuurlijk Hein Buitenweg. Kun je heerlijk in wegzwijmelen. Wie durft nog te zeggen dat we zo weinig van Indië afweten?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nou ja … die Hein Buitenweg paste nog net in mijn boekenkast.

     Als ik meer wijsheid wil, dan haal ik die wel uit de slimme deelnemers aan het discours op I4E.

     Pak Pierre

 7. Surya Atmadja zegt:

  Must have (voor de heb) is de CD van R.A Nederlandsch-Indie.
  Froeher te koop aangeboden voor 79 euro (?).
  Niet gekocht , tidak ada uang, en van mijn zakgeld gekregen van mijn meprau is niet genoeg.
  En nu zit ik in de AOW, cilaka dese .

 8. eppeson marawasin zegt:

  Oh Lord won’t you buy me a Mercedes Benz
  My friends all drive Porsches, I must make amends.
  Worked hard all my lifetime, no help from my friends.
  So Lord won’t you buy me a Mercedes Benz.

  That’s it …

  Janis Joplin (1943-1970)

  • Huib zegt:

   Mooi lied van een zangeres die ons helaas veel te vroeg ontvallen is.

   Moet ergens nog wel een tape van haar hebben liggen.

   Trouwens ook van Jack Jersey. Now I come to think of it.
   Huib

 9. eppeson marawasin zegt:

  [CITAAT]
  De Dikke Van Dale bestaat 150 jaar en dat vieren we onder andere met de verkiezing van het Van Dale Jubileumwoord.

  De honderdvijftig Van Dale Jubileumwoorden zijn Nederlandse woorden die tussen 1864 en 2014 voor het eerst werden aangetroffen of gangbaar werden.

  We zijn nieuwsgierig naar wat u het beste, mooiste en/of leukste Jubileumwoord vindt. Via de link^^^ hieronder kunt u alle honderdvijftig kandidaten nalezen, inclusief hun betekenis, en kunt u stemmen op uw favoriet.

  U kunt tot en met maandag 22 september 2014 stemmen op uw favoriet. Onder de stemmers verloten wij tien keer het boek Verhalen over taal – 150 jaar Van Dale en een luxe hotelarrangement ‘150 jaar Dikke Van Dale’ voor twee personen ter waarde van € 310,-, aangeboden door ‘Fletcher Hotel Dikke Van Dale’ in Sluis.
  [EINDE citaat]

  — Het viel mij (e.m.) overigens op dat er -m.u.v. taugé- weinig Nederlandsch-Indisch gerelateerde woorden in het rijtje staan. Met een beetje goede wil kun je er weliswaar enigszins geforceerd een enkele bij benadering duiden, maar of het kosher is …?

  * 1869 sigaret(te), v. (-n), kleine sigaar; ook een papieren buisje met tabak gevuld

  — Meer vanwege de associatie met de naam Székely-Lulofs , atau die prachtige foto aan de muur van het JavaCafé ‘Tabaksplanters aan de dis, Noord-Sumatra’, of bijvoorbeeld een boek als ‘Tandem’ [roman uit een plantersleven] – Jacob Vis – ISBN 9789054293293 ; danwel het refrein uit het Deli-lied ‘Hari Besar’ van Koos Speenhoff:
  Vooruit – drink uit
  Je splitje en je paitje,
  Je kouwe nattigheidje,
  De soesah is gedaan.
  Er is geen beter leven
  Voor elke Deliaan
  Dan met hari besar
  In Medan aan de fuif te gaan.

  * 1932 tau’gé (Ind.), v. (m.), de spruiten van gekiemde peulvruchten, als groente bij de rijsttafel gegeten.

  * 1933 bantamgewicht, o., gewichtsklasse van boksers en worstelaars (53,15 kg).

  — Uiteraard vanwege het Indonesische Banten, vroeër in Nederlandsch Bantam; ‘Dalam persaingan antara pedagang Eropa ini, Belanda muncul sebagai pemenang. Orang Portugis melarikan diri dari Bantam (1601), setelah armada mereka dihancurkan oleh armada Belanda di perairan Bantam. Orang Inggris pun tersingkirkan dari Batavia (1619) dan Bantam (1684) akibat tindakan orang Belanda’. Overigens was het de Engelsman Thomas Stamford Raffles die in 1813 een einde maakte aan het Bantamsche rijk.

  Tot slot het eponiem uit:
  * 1949 soekarnova (m.); -’s) man met vele, overspelige liefdesverhoudingen, syn. Vrouwenversierder ‹1949›

  ^^^ stem en maak kans:
  http://jubileumwoord.vandale.nl/nl/

  Succes! Goed weekend semoea allemaal y’all …

  e.m.

  • Jan A. Somers zegt:

   Mijn Zeeuws meisje heeft vandaag tempeh gebakken. In Ketjap gemarineerd met een paar druppeltjes citroen (sorry, djeroek nipis). Dat is geen eten meer, vreten!!! Volgende week ketoprak. Daar werd door Indië in Nederland wat groots verricht!

 10. adrianus kojongian zegt:

  Ik ben op zoek naar een foto Dr.Roland Tumbelaka en zijn familie, als u een verzameling, en ik kan het krijgen? Ik wil schrijven op de blog over de geschiedenis van Minahasa. E-mail mij: adrianus.kojongian@gmail.com. Tot slot, zeg ik veel dank en groeten.

 11. denny zegt:

  mijn familie heeft Encyclopædie van Nederlandsch-Indië is nog steeds goed en leesbaar. Ik heb dit boek omdat mijn grootvader het hoofd van de haven is en in die tijd alleen beperkt is tot de hooggeplaatste regering. dus dit boek is erg moeilijk en duur omdat dit boek Encyclopædie geen geschiedenisboek is dat gemaakt kan worden, hangt af van zijn regering in die tijd. dit boek is geschiedenis eerlijk. oh ja mijn grootvaders auto van die tijd was er bugatti, dat is alles

 12. Jan A.Somers zegt:

  De heruitgave door Pictures Publishers Wijk en Aalburg uit 1992 van de Gonggryp was goedkoop en handig in mijn boekenkast waar die al zo’n twintig jaar staat. 1582 pagina’s. Voldoende voor dagelijks even inneuzen. Voor de grote, echte, ga ik even naar de KB in den Haag of de EUR in Rotterdam. Veel leuker dan digitaal, je ziet ook veel waar je niet naar zocht. En meteen ook even andere boeken inzien.

 13. Bert zegt:

  Ja sorry Ron maar ik vind dit behoorlijk beledigend ,ik denk dat si Denny uit Indonesia komt en zijn Nederlands is niet helemaal goed ,dus die opmerking van jou “” Ben jij ook hoog opgeleid “” Betekent al dat jij vind ,dat si Denny ,gewoon niet hoog opgeleid is ,nou denk het ook maar is dat erg ?? Nou moet ik toegeven er is geen touw aan vast te knopen aan het verhaal van Denny,Hoe zit het nou heeft Denny of zijn opa een Bugatti te koop of niet ??

  • Ron Geenen zegt:

   @Nou moet ik toegeven er is geen touw aan vast te knopen aan het verhaal van Denny,Hoe zit het nou heeft Denny of zijn opa een Bugatti te koop of niet ??@
   Die twee zinnen gaven mij aanleiding om die vraag te stellen. Het klinkt allemaal een beetje te veel van het goede.

 14. Anoniem zegt:

  je zou slim moeten zijn en breed denken … in die tijd was het boek niet te koop, maar door koningin Emma aan de loyaal aan het Nederlandse koninkrijk dat alleen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.