Indisch in Beeld

bromostraat45juli52
Beste mensen van Indisch4ever,
Ik heb jullie al eens eerder een foto toegestuurd. Die van de kleine meisjes Daniël. Deze foto is geïdentificeerd door de familie en is eindelijk teruggegaan naar de een van de meisjes op die foto (die nu natuurlijk een dame op leeftijd is). Dankzij jullie website!
Nu heb ik dus weer een foto die me voor een raadsel stelt. En zo heb ik heel veel foto’s die vroeger in het bezit van mijn vader waren, maar waarvan ik niet weet wie erop staan. Bij deze foto in bijlage heb ik er geen idee van wie deze groep mensen is. Met potlood staat er achterop de foto het volgende:      Bromostr. 45   Juli ’52
Omdat deze foto van mijn vader was en omdat hij in die tijd in Soerabaja woonde denk ik dat het een straat in Soerabaja moet zijn. De datering is juli 1952. Mijn vader was toen 24
Ik hoop dat er nog lui op Indisch4ever zijn die weten wie deze mensen zijn. Niet omdat ik zonodig iets van die mensen “moet”, maar gewoon omdat ik nieuwsgierig ben of er nog mensen zijn die deze groep mensen herkennen. Ik hoop dat de foto duidelijk en groot genoeg is?  Het is een heel klein fotootje van 5 x 5 cm grootte. Met vriendelijke groet,   Conny van de Vijver

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

7 reacties op Indisch in Beeld

 1. Conny zegt:

  De tweede persoon rechts, dat is de vrouw tussen die twee meisjes, zou heel goed familie van mij kunnen zijn. Ik vind dat ze, wat gezicht betreft, lijkt op mijn oma. Mijn oma heette Johanna Jeanne Wesselo.

 2. Conny zegt:

  Ik kreeg opeens een ingeving en heb mijn familie in Indonesië om hulp gevraagd. Zij konden 4 personen op de foto identificeren. De vrouw rechts die tussen die twee meisjes staat is mijn tante Ernie van de Vijver. Zij trouwde met een Chinese man die Han heette (later nam hij de naam Handoko aan) en bleef met hem en haar kinderen in Indonesië wonen. De meisjes die aan weerszijden van haar staan zijn haar dochters Kimlan (links) en Mulan (rechts). Het meisje dat in kleermakerszit voor haar zit is haar oudste dochter Meity.
  En daarmee heb ik mijn eigen ‘raadsel’ opgelost.

  Maar de rest van de mensen op de foto blijft mij onbekend.

 3. Robby zegt:

  Ik denk dat Surabaya in 1952 nog geen Jalan Bromo had.
  Deze is veel later aangelegd. Maar Jalan Bromo in Malang, bestaat wel heel lang voor 1952. Dus Malangers …. kijk nog eens goed naar de foto, siapa tahu je herkent iemand of iets. Groet.

  • Jan A. Somers zegt:

   Al van voor de oorlog!

   • Dag Conny van de Vijver,
    Ik lees nu pas dit nummer van Indisch4ever, door Ferry Abels aan mij doorgemaild…
    Zoals Robby de foto is genomen op de Djalan Brom te Malang…en wel op nr 45, het huis van mijn Grootouders Cato Go-Steiger en Ir Go Le Hauw…
    De foto is genomen in de tuin opzij van de voorkamer…wij hebben dan een aardige vriendenkring van school en de voleybalclub ..Unitas, onder leiding van Hans Sumampau .
    Achter Meity zit mijn Grootmoeder… achter haar staan mijn oudste broer Leo Feuerberg en Nelly Dickmann, het paartje is nu al weer 56 jaar getrouwd en woont in Long Beach, California.
    Naast mijn Grootmoeder zit mevrouw Christine Dickmann, de moeder van Nelly, en voor haar in het gras zit ik dan, Josta, als 15-jarige.
    Achter mevrouw Dickmann zit Boy…oftewel plagend “Bolle”genoemd, en naast haar zit peinzend Ventje Leuwol, ik zie hem en zijn vrouw nu nog Wies op de Malang Reunie van oa de Nederlandsch Concordante HBS, waar mijn Grootvader wiskundeleraar is…
    In 1954 zijn wij naar Nederland gegaan…ik heb dan mijn HBS in Soerabaja afgesloten en wij zijn in Nijmegen gaan wonen, waar ik geneeskunde heb gestudeerd.

    Ik ken een Oom Nus Wesselo, dezoon van de oudste zus, Tante Marie, van mijn Grootmoeder, en zij en ik hebben als ik nog heel klein kind ben aan Tante Jo van de Vijver ik meen in Kediri. Tante Jo is dan ernstig ziek..
    Ik hoop, dat ik zo aanvullende informatie heb kunnen geven?.

    • Conny zegt:

     Hallo Josta!

     Ik zie zojuist al de voor mij onbekende informatie hierboven en wil je hier heel hartelijk voor bedanken! Nadat ik de foto op deze site plaatste brak er een heel tumultueuse tijd aan. Eerst overleed mijn jongere zus in 2014 en in 2015 mijn moeder, zodat ik helemaal vergat dat ik een foto geplaatst had… Daarom deze late reactie.

     Automatisch – omdat mijn vader een hele tijd in Soerabaja heeft gewoond – ging ik ervan uit dat deze Bromostraat in Soerabaja gelegen was. Oeps… dan zet je mensen totaal op het verkeerde been. Ik ben blij dat hij geïdentificeerd is. Ik vind het heel leuk! Alhoewel ik vroeger wel over “toen vroeger in Indië” hoorde praten werden wij kleine kinderen niet geacht mee te praten. Fantastische verhalen over een totaal andere wereld. Ik merk nu dat er ook heel veel niet verteld werd. Dat heb ik geprobeerd aan de hand van stamboomonderzoek een beetje te reconstrueren. Maar veel is niet meer te achterhalen.

     Ik ben een kleindochter van oma Johanna Jeanne van de Vijver-Wesselo. Zijn overleed in 1950 in Soerabaja, zou inderdaad kunnen ten gevolge van suikerziekte. Dat zit in de familie en ik begin er nu ook mee te sukkelen. De oom Nus die ik ken (van naam!) was een jongere broer van haar. Hun moeder was Maria Wesselo-Westhoff.
     Mijn opa en zijn tweede gezin kwamen omstreeks 1954-1955 naar Nederland en zijn neergestreken in het oosten des lands. Mijn vader kwam later met het schip Van Oldebarnevelt en vestigde zich in Hoogvliet bij Rotterdam. Hij overleed in 1998. Wat ik heel jammer vind, want hij zou dit echt net zo leuk als ik gevonden hebben! Sinds 10 jaar woon ik nu ook in het oosten van het land. Alhoewel ik niet met heel mijn familie contact heb is het toch leuk om af en toe nog familieleden te zien.

     Hartelijk bedankt voor de informatie en als je plotseling nog meer informatie over de familie te binnen mocht schieten hou ik mij aanbevolen!

     Groetjes,
     Conny van de Vijver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.